Kabinet wil onrust wegnemen onder ZZP’ers en opdrachtgevers
Het kabinet is van plan ‘snel iets te doen’ om de onzekerheid die als gevolg van de Wet DBA is ontstaan, weg te nemen bij opdrachtgevers en ZZP’ers. De wet die op 1 mei 2016 is ingegaan om schijnconstructies tegen tegen te gaan, heeft ertoe geleid dat verschillende bedrijven zijn gestopt met het rechtstreeks inhuren van ZZP’ers.
Berichten die voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aanleiding waren om staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) hierover dinsdag vragen te stellen. Hij stelde dat als gevolg de Wet DBA veel ZZP’ers geen opdrachten meer krijgen en daardoor geen inkomsten meer generen. Hieraan moet snel iets gebeuren voordat de uitvoering van de wet ‘verder uit de hand loopt’, aldus Omzigt.
De ongewenste effecten van de wet zijn voor Wiebes herkenbaard
Dat de wet DBA tot ongewenste effecten leidt, werd ronduit toegegeven door Wiebes. “De zorgen zijn heel herkenbaar en daar moet snel iets aan gedaan worden. Ik spreek heel veel grote opdrachtgevers die mij vertellen dat wat volgens de wet een zelfstandige is, niet meer aansluit bij hun praktijk’.”
Wat er concreet door het kabinet zal worden aangepast, is door Wiebes nog niet duidelijk gemaakt. Hij stelt verschillende oplossingen voor handen te hebben en stuurt daarover later deze maand een brief aan de Kamer. Vooral het begrip ‘gezagsverhouding’ lijkt hierin een rol te spelen.
Verouderde arbeidswetgeving
Zowel Omtzigt als VVD’er Erik Ziengs drongen erop aan om een oplossing te zoeken in een andere beoordeling van dat ’19e eeuwse begrip’ uit de arbeidswetgeving. Het begrip is sterk verouderd en sluit niet meer aan bij de hedendaagse praktijk, zo erkende ook Wiebes. Hierdoor is volgens Wiebes hem ‘een groot grijs gebied’ ontstaan waarin geen zekerheid bestaat. Opdrachtgevers zijn daardoor huiverig. ‘Volgens onze experts bij de Belastingdienst te huiverig’, aldus Wiebes. ‘Maar we moeten er iets aan doen. We komen er niet meer met modelcontracten en voorlichting’, erkende hij.
Wiebes wees erop dat hij en de minister-president al gedurende de transitieperiode die loopt tot 1 mei 2017 de garantie hebben gegeven dat er geen boetes worden opgelegd aan ‘goedwillende opdrachtgevers’.
Een van de opties die Wiebes overweegt is om deze gedoogperiode te verlengen totdat een nieuw kabinet duidelijkheid schept over de status van de ZZP’er, zo bevestigt een bron in Den Haag.