8 dingen die jij moet weten over de AOV-wetgeving

Ben jij een zelfstandige vakman? Dan krijg jij binnenkort te maken met de AOV wetgeving. Als timmerman in de bouwsector heb je te maken met een fysiek veeleisend beroep. De dagelijkse belasting kan hoog zijn en dat merk je als vakman. Daarnaast brengt werken in de bouw een verhoogd risico op arbeidsongevallen met zich mee. Het is daarom essentieel om jezelf goed te verzekeren tegen de gevolgen van ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Zo zorg je ervoor dat je altijd financieel beschermd bent en je je kunt blijven richten op waar je goed in bent, zonder zorgen over de toekomst. Graag willen wij jou informeren over de AOV wetgeving zodat jij verzekerd en onbezorgd aan de slag kan gaan!

Komt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) er echt?

Ja, het plan is om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in te voeren voor alle zelfstandig ondernemers, zowel met als zonder personeel. Ook partners die helpen in de zaak dienen aan deze eis te voldoen. Uitzondering geldt voor directeuren met minstens 5 procent van de aandelen in hun bedrijf.

Waarom is deze regeling nodig?

Slechts 21 procent van de Nederlandse ondernemers heeft nu een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Veel mensen denken dat ze jong en gezond zijn en er niks kan gebeuren. Maar als je niet meer kunt werken en je hebt een gezin om voor te zorgen, kan een bijstandsuitkering vaak niet in de kosten voorzien. De verplichte AOV zorgt ervoor dat zelfstandigen in Nederland een inkomen hebben als ze niet meer kunnen werken door ziekte of een ongeluk.

Wanneer wordt de verplichte AOV ingevoerd?

Het plan is om de verplichte AOV in 2027 in te voeren. Dit hangt ook af van het nieuwe kabinet. Voordat het zover is, moeten er nog veel vragen worden beantwoord, zoals wie de premie int en wie de claims beoordeelt.

Hoe ziet de verzekering eruit?

Als je door ziekte of een ongeluk niet meer kunt werken, krijg je na een jaar een uitkering ter hoogte van het minimumloon. De arbeidsdeskundige kijkt dan naar alle mogelijke beroepen die je nog kunt uitoefenen en dus niet alleen naar je huidige. Zelfstandigen met deze verzekering krijgen dezelfde voorwaarden, ongeacht hun situatie:

  • Verzekerden ontvangen maximaal 70% van het inkomen uit de laatste maand voor de aanvraag.
  • Uitgaande van een gemiddeld inkomen als ZZP timmerman bedraagt de premie rond de 350 euro per maand
  • Ontvangen een uitkering na een wachttijd van een jaar.
  • Blijven verzekerd tot hun AOW-leeftijd.

Is de uitkering bij arbeidsongeschiktheid voldoende om van te leven?

Het gemiddelde inkomen van een ondernemer ligt hoger dan het minimumloon. Als je nu meer uitgeeft dan het minimumloon, kom je dus geld tekort bij arbeidsongeschiktheid. Bovendien moet je een jaar wachten op de uitkering. Een op maat gemaakte AOV biedt vaak een betere dekking.

Wat gebeurt er als je al een AOV hebt?

Waarschijnlijk mag je deze houden en hoef je niet mee te doen aan de verplichte AOV. Er wordt gesproken over een opt-out-mogelijkheid, waarbij je zelf een AOV kunt afsluiten, zolang deze dezelfde dekking biedt voor dezelfde premie. Deze uitzondering geldt niet voor een broodfonds. Omdat de verplichte AOV een wachttijd van een jaar heeft, kun je wel lid worden of blijven van een broodfonds, dat vaak al na een maand uitkeert.

Is het verstandig om nu al actie te ondernemen?

Als zelfstandige is het altijd goed om na te denken over arbeidsongeschiktheid, omdat je nu al risico loopt op inkomensverlies. Een AOV kost geld, maar de premie is deels aftrekbaar van de belasting. Als je al van plan was een AOV af te sluiten, is het slim om dat nu te doen. Een premie van 8 procent is voor veel beroepen hoog, behalve voor zware beroepen met veel risico op arbeidsongeschiktheid. Wacht niet te lang, want de verplichte AOV kan eerder komen dan 2027.

Op welke manier kun je het beste een AOV afsluiten?

Online aanbieders beloven een lage premie en hoge uitkering, maar dit is vaak niet de beste keuze. Een AOV die je met hulp van een adviseur afsluit, kan op maat worden gemaakt door je risico’s goed in kaart te brengen en te zorgen voor een passende dekking. Bovendien biedt een adviseur onafhankelijk advies en vergelijkt hij meerdere verzekeraars zodat je de beste verzekering kunt kiezen. Na het afsluiten kun je de verzekering nog aanpassen aan je situatie.

Hopelijk hebben we jouw genoeg geïnformeerd over de AOV wetgeving. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met onze servicedesk, zij helpen jouw graag verder!