De handhaving van de Wet DBA is opnieuw opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft wederom besloten de handhaving van de Wet DBA uit te stellen, ditmaal tot 1 juli 2018.
Oorspronkelijk zou de Wet DBA vanaf 1 januari 2017 van kracht worden maar op 18 november 2016 werd als gevolg van felle kritiek van opdrachtgevers, ZZP’ers en belangenorganisatie reeds besloten de handhaving op te schorten tot 1 januari 2018. Deze periode is met het recente besluit van de staatssecretaris dus verlengd tot in ieder geval 1 juli 2018.
Wat betekent deze opschorting?
De opschorting houdt concreet in dat de Belastingdienst in ieder geval tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen oplegt wanneer achteraf wordt geconstateerd dat er sprake is van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers van ZZP’ers kunnen hierdoor risicoloos zaken doen met ZZP’er. geldt niet voor die gevallen waar sprake is van kwaadwillendheid.
Wanneer is er sprake van kwaadwillendheid?
De handhaving richt zich tot 1 juli 2018 dus enkel op de ernstigste gevallen, de zogenaamde ‘kwaadwillenden’. Het gaat daarbij dus niet om de gevallen waarbij er ruis is over bijvoorbeeld de gezagsrelatie. Handhaving gaat dus enkel op voor die gevallen waarin opdrachtgevers “opereren in een context van opzet, fraude of zwendel”, aldus Wiebes.