De loonkosten stijgen dit jaar fors. Vooral voor werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst en voor uitzendkrachten moet u als werkgever flink meer betalen: de stijging bedraagt ten minste 4 á 6 procent. Dit is nog zonder eventuele extra kosten die hier nog bovenop komen als er nieuwe cao’s worden afgesloten, waarmee de kostenstijging kan oplopen tot wel 10 procent!
Stijging zal naar verwachting nog verder toenemen
De stijging van 4 tot 6 procent is dus enkel nog gebaseerd op hogere sociale premies. Op het moment dat er nog een cao-stijging bijkomt, kunnen de loonkosten voor werknemers met een tijdelijk contract uitkomen op 10 procent. En die kans is zeer realistisch, aangezien de huidige bouw cao op 31 december 2019 afliep en er nog geen nieuwe cao ligt. Aangezien in de meeste cao-onderhandelingen de afgelopen tijd sprake is van loonsverhogingen tussen de 2 en de 5 procent, is het niet onaannemelijk dat de totale kostenstijging inderdaad rond de 10 procent uit zal komen (bron: Cobouw Bouwkosten).
Oorzaak: Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
De oorzaak van de enorme kostenstijging is te vinden in de WAB. Deze wetgeving heeft bepaald dat de ww-premies voor uitzendkrachten flink verhoogd worden en dat uitzendkrachten vanaf hun eerste werkdag aanspraak maken op een transitievergoeding. Lees hier meer over de WAB
Flexibiliteit behouden zonder kostenverhoging? Dat kan: uitzend eruit, ZZP erin
U wordt niet blij van 6 tot 10 procent kostenverhoging? Begrijpelijk! Er is een voor de hand liggende oplossing: vervang uw uitzendkrachten door ZZP’ers. Naast het kostenaspect verbetert u hiermee in veel gevallen ook de kwaliteit en flexibiliteit en profiteert u van vaklieden met eigen gereedschap en een bedrijfsauto.
Natuurlijk, wij zijn niet helemaal objectief. Vanzelfsprekend zijn wij voorstander van het werken met ZZP’ers. Maar juist ook vanuit een objectief perspectief is het werken met ZZP’ers vanaf 2020 nóg vele malen interessanter geworden. Indien u niet met een forse kostenstijging wil worden geconfronteerd, heeft u als bouwer of installateur op dit moment namelijk twee opties: tijdelijke medewerkers en uitzendkrachten in vaste dienst nemen óf uw behoefte aan flex zoveel mogelijk invullen met ZZP’ers. Gelet op de PFAS en stikstofproblematiek krijgen wij van veel van onze opdrachtgevers het signaal dat mensen een vast contract aanbieden op dit moment in de meeste gevallen niet aan de orde is. En dat inderdaad de meest logische stap is dat de dure uitzendkrachten vervangen zullen worden door ZZP’ers.
Uitzendkrachten vervangen door ZZP’ers? Nu is hét moment
Nu is het moment! In deze (traditioneel rustigere) periode hebben wij op dit moment namelijk nog veel bekende, vakbekwame ZZP’ers inzetbaar. Gebruik deze periode dus om de overstap van uitzendkrachten naar ZZP’ers te maken; over een aantal weken zal het aantal inzetbare vaklieden aanzienlijk lager liggen!
Aan de slag? Wij staan voor u klaar!