Wet- en regelgeving voor het werken met ZZP’ers

De wetgeving rondom het werken met ZZP’ers is al jaren een veelbesproken item. Sinds de afschaffing van de VAR verklaring zijn we meerdere kabinetten verder en nog altijd is er geen echte vervangende regelgeving. Op 1 januari 2025 loopt het handhavingsmoratorium af dat sinds 2021 van kracht was. Vanaf die datum zijn er dus geen restricties meer ten aanzien van het handhaven op schijnzelfstandigheid. Van schijnzelfstandigheid is in de ogen van de Belastingdienst sprake indien iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.

Of sprake is van een dienstverband hangt af van de aanwezigheid van de aanwezigheid van loon, arbeid en gezag uitgelegd volgens het Deliveroo-arrest. Op onze pagina primaire arbeidswetgeving leest u meer over deze beoordeling.

Wat zijn de gevolgen voor onze opdrachtgevers?

Veel bouwers en installateurs huren zzp’ers in om werk te laten uitvoeren. Huurt de opdrachtgever rechtstreeks zzp’ers in of via bemiddeling van een bureau? Dan kan hij te maken krijgen met de aangekondigde handhaving. Huurt de opdrachtgever een intermediair zoals Regiebouw in om de werkvraag in te vullen? Dan krijgt de intermediair te maken met deze aanpassing. Intermediairs die zoals Regiebouw gecertificeerd zijn volgens de norm NEN-4400 (SNA) zijn getoetst op alle relevante aspecten rond het verantwoord inzetten van arbeidskrachten. Waaronder ook zzp’ers. Aan deze SNA certificering kan de opdrachtgever de zekerheid ontlenen dat hij zaken doet met een uitlener die werkt binnen de regelgeving. Dat geldt zowel voor als na 1 januari 2025.

Wat zijn de gevolgen voor zzp’ers die voor Regiebouw werken?

Als je als zzp’er werkt volgens de – door de Belastingdienst goedgekeurde – overeenkomst die je met Regiebouw sluit en zorgt dat je als zelfstandige niet afhankelijk bent één opdrachtgever, dan is er in onze ogen géén sprake van schijnzelfstandigheid. Onze opdrachtgevers besteden deze beoordeling en de bijbehorende dossiervorming uit aan Regiebouw. Het kan daarom zijn dat we de komende tijd met aanvullende vragen of beheersmaatregelen komen. Uiteindelijk zijn die in ieders belang.

Er komt toch een nieuwe zzp-wet?

Daar is inderdaad al jaren sprake van. Maar echt concreet is die nieuwe wet nog niet. Het laatste wetsvoorstel, VBAR, kreeg veel kritiek en ligt nu voor advies bij de Raad van State. Het zal in ieder geval niet voor 2026 worden ingevoerd. Tot de invoering zullen we het moeten doen met de bestaande wet en de bijbehorende juridische uitspraken.

Wat kunnen we de komende tijd doen?

Zowel onze relaties als Regiebouw doen er verstandig aan een inventarisatie te maken van de zzp’ers die ze inhuren. U doet dat voor de zzp’ers die u als opdrachtgever inhuurt, wij doen dat voor de arbeidskrachten die wij bij onze relaties plaatsen. Doet u zaken met intermediairs? Dan is het belangrijk dat u kennis neemt van de certificering van uw intermediair. Kortom: de eerste stap is zorgen dat het dossier op orde is. Indien wenselijk kunt u uw rechtstreekse inleen ook aan ons uitbesteden zodat u volledig wordt ontzorgd op dit gebied.

Aanmelden voor updates

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de wet- en regelgeving omtrent het werken met ZZP'ers? Wij houden u graag op de hoogte middels updates per e-mail en eventueel aanvullende webinars. Meld u hieronder aan voor onze updates!

Webinar ZZP wetgeving

Op dinsdag 24 september hebben wij een webinar gehouden in samenwerking met Boris Emmerig, expert op het gebied van zzp wet- en regelgeving. In een uur wordt u bijgepraat over alle ins- en outs rondom het werken met zzp’ers.

Meer informatie en achtergronden

Primaire arbeidswetgeving

Los van de Wet DBA, die heeft beoogd duidelijkheid te scheppen in de arbeidsrelaties met zzp’ers, is er primaire arbeidswetgeving van toepassing op alle arbeidsrelaties. De wet onderscheidt verschillende soorten arbeidsrelaties: 1) Arbeidsovereenkomst (dienstbetrekking), 2) Aanneming van werk en 3) Overeenkomst van opdracht.

Meer lezen 

Toetsing van een arbeidsrelatie

Om een arbeidsrelatie als dienstbetrekking te kwalificeren, dient sprake te zijn van 1) persoonlijke arbeid, 2) een beloning en 3) gezag. Bij het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard (aanneming van werk) en bij driehoeksrelaties waarbij een intermediair betrokken is (tussenkomst) kan ook sprake zijn van een fictieve dienstbetrekking. In dat geval vervalt de voorwaarde van de persoonlijke arbeid en is dus eerder sprake van een dienstbetrekking. Daarvan zijn dan weer uitgezonderd werkzaamheden in het kader van de uitoefening van een bedrijf, als ondernemer dus.

Meer over de toetsing van arbeidsrelaties